По време на срещите на Нетаняху не е бил решен проблемът с намеренията на Израел да строи нови еврейски жилища в Източен Ерусалим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преговори при закрити врата, проведени в последния момент между Нетаняху и американския специален пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл, са завършили без резултат, съобщиха американски официални източници, пожелал да запазят анонимност.
В резултат напрежението между САЩ и Израел заради строежа на еврейски жилища в източната част на Ерусалим, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава, се запазва. Целта на разговорите между Мичъл и Нетаняху била да се постигне възобновяване на израелско-палестинските мирни преговори.

На отпътуване от Вашингтон, Нетаняху обаче спомена за постигнат известен напредък в усилията за успокояване на необичайния спор между съюзниците. "Мисля, че намерихме златната среда между традиционната политика на Израел и нашето желание да вървим напред към мир", каза той преди да се качи в самолета.

Нетаняху отложи общо на два пъти отпътуването си от Вашингтон, след като в разговорите си с американския президент Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Хилари Клинтън не успя да постигне консенсус по въпроса какво може да направи Израел, за да поправи вредите за мирния процес, причинени от неговото решение да построи нови еврейски жилища в Източен Ерусалим. По време на визитата израелският премиер не направи отстъпки по обявения по-рано този месец план за построяване на 1600 еврейски жилища в арабската част на града.
Сътрудник на Нетаняху обаче увери, че той е бил "хванат неподготвен" от вчерашното съобщение, че общинските власти в Ерусалим са издали разрешителни за още 20 апартамента за евреи. Разговорите за мирния процес обаче продължават и Джордж Мичъл планира да направи скоро нова обиколка в Близкия изток, отбелязаха цитираните американски официални източници.

Израел превзе Източен Ерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г., а след това анексира тази част на града. Анексирането не е признато от международната общност. Палестинците искат тази част на Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава.