Идването на власт на Путин (президент от 2000 до 2008 г., а после - премиер) подписа смъртната присъда на големите народни движения от 90-те години, когато протестиращите из улиците бяха стотици хиляди.

Притиснато в здравата хватка на бившия агент на КГБ (днес ФСБ - Федерална служба за сигурност) в политически план и по отношение на сигурността, руското общество преживя същевременно период на небивал икономически растеж.
Съчетанието им доведе до почти пълно отмиране на публичните протести. Този период обаче изглежда приключва и във всички слоеве на обществото се долавя вятърът на негодуванието - начело с артистичните среди.

Рокпевецът Юрий Шевчук разкритикува наскоро пред хиляди фенове "безмилостния, свиреп и безчовечен режим" в Русия.
Малко след това актьорът Алексей Девотченко призова колегите си да отказват участие във филми с "патриотичен" характер, "за да не подкрепят този циничен режим".
Няколко месеца по-рано руски литератори дадоха пример, отхвърляйки покана на Путин по повод рождения му ден. Някои от тези бунтари, като Людмила Улицка и Борис Акунин, впрочем, публикуваха личната си кореспонденция с бившия петролен магнат и опозиционер Михаил Ходорковски, който от 2003 г. е в затвора.

Медиите, като цяло прокремълски, също възприемат тази промяна в тона. "Гневът вследствие на осезаемите изменения в средата се надува като балон. Нещо се промени буквално в последните месеци", отбелязва тази седмица руското издание на седмичника "Нюзуик". Като доказателство се привежда небивалото активизиране на интернет-потребителите наскоро след две пътни катастрофи, които скандализираха общественото мнение.
Едната, станала публично достояние чрез качен в интернет видеозапис, бе предизвикана от пътната милиция, която накарала водачите, рискувайки живота им, да преградят автомагистрала, за да бъде заловен крадец на ръчна чанта. Случаят вдигна такъв шум, че висшестоящите в милицията бяха принудени да реагират и - нещо още по-необичайно - да накажат отговорните, един от които бе уволнен.

Втората катастрофа, с участието на висш представител на енергийния гигант "Лукойл" и две лекарки, загинали при сблъсъка, провокира толкова разгорещена полемика, че президентът Дмитрий Медведев реши да се намеси лично, за да поиска разследване, което да покаже дали властите са защитили неправомерно големия шеф. Хиляди интернет-потребители вече са убедени, че случаят е точно такъв и призовават хората да бойкотират бензиностанциите на "Лукойл".

"Протестирането идва на мода. Хората започнаха да се защитават едни други", констатира журналистът Андрей Лошак в портала за култура openspace.ru. "Би могло да се каже, че се диша по-свободно и страхът в обществото е изчезнал", отбелязва той.

Протестите не се ограничават само с Мрежата: в края на януари около 10 000 души участваха в шествие в Калининград, настоявайки за оставката на Путин и на губернатора на областта. Нови протести се състояха в събота в няколко града в страната, а пуснатата на 11 март в интернет подписка с настояване за оставката на премиера събра към 10 000 подписа.