77-годишният Пак Нам-ки, отговарял за плановата икономика, е бил наказан със смърт чрез разстрел миналата седмица за участие в "буржозен заговор за проникване в редиците на революционерите с цел да се разруши националната икономика".
Според севернокорейски служители присъдата на Пак едва ли е била заради участие в антиреволюционен заговор. По думите на един от източниците екзекутираният служител е бил просто изкупителна жертва, посочва Ройтерс.

Вълненията, предизвикани от рязкото покачване на цените на фона на объркването след извършената през ноември валутна реформа, накараха КНДР да предприеме стъпки за неутрализиране на отрицателния ефект от тази политика. Според анализатори това е показало, че Северна Корея е под засилен натиск да се справи с проблемите, които могат да дестабилизират режима.

Предполага се, че севернокорейският лидер Ким Чен-ир е в тежко здравословно състояние, което означава, че Пхенян усилено се готви за определянето на негов наследник, смятат южнокорейски служители и анализатори. Според тях роля за екзекуцията на Пак е изиграло схващането, че неуспешната валутна политика може да се отрази зле върху процеса на определяне на наследник на Ким, посочи Ройтерс.

В края на октомври миналата година Северна Корея деноминира националната си валута. Деноминацията е 100:1, т.е. 100 стари севернокорейски вона се разменят за един нов. Неочакваната парична реформа предизвика паника сред севернокорейското население, което трескаво е започнало да обръща воновете си в китайски юани и американски долари.

Малко след това Пхенян забрани разплащанията в страната с чужда валута, включително и за чужденци. Тогава според високопоставен севернокорейски чиновник, пожелал анонимност (предполага се, че това е Пак Нам-Ки), мярката се наложила, за да бъде успокоено населението. В същото време, допълва източникът на Ройтерс, спестяванията на управляващата комунистическа върхушка са тъкмо в чужда валута, чийто съвкупен обем се равнява на националния бюджет.