62-годишният Данило Сперанца е задържан вчера след разследване, продължило година и половина. Смята се, че Сперанца е насилил най-малко 20 деца и е изнудвал техните майки за пари. Той е обвинен и във финансови измами, допълва изданието, цитирано от БТА.

Сектата си Сперанца основал през 80-те години на миналия век. Тогава той я представил като асоциация, която подпомага хора с наркотична зависимост. Членовете на асоциацията имали колективни сеанси по йога и източна философия. Днес сектата на Сперанца наброява около 1000 последователи. Много от тях са самотни майки или вдовици с деца. Сперанца ги убеждавал да му поверят децата си, за да се грижи по-добре за тях. Вместо това той ги изнасилвал.

За да принуди майките им да не се обадят в полицията, той ги убеждавал, че не става дума за сексуално насилие, а за акт на промяна на кармата на децата. Според гуруто децата били с увредена ДНК и това ги обричало на тежка съдба в здравословен план. Чрез сексуалния акт гуруто "помагал" за премахване на уврежданията, като "вливал" в децата своята чиста ДНК. Две от насилените деца Сперанца дори се опитал да въвлече в оргии. Насилваните от Сперанца били принуждавани от него да го наричат Чичо Данило или Седмия мъдрец.

Съседи описват Данило Сперанца като елегантен възрастен мъж, за когото изобщо не допускали, че може да бъде сексуален маниак. Те смятали, че Сперанца е начело на кол център, който помагал на жертви на дрогата и сексуалното насилие. В интернет сайта на сектата на Сперанца се подчертавало, че едно от заниманията й е да предотврати насилието срещу деца, което все повече зачестява в съвременното общество.

Допреди година Данило Сперанца се е опитвал да си спечели влияние сред мюсюлмани, живеещи в Рим и Неапол, и дори бил председател на Асоциацията на италианските мюсюлмани.

Междувременно и в Ирландия продължава педофилски скандал. Кардинал Шон Брейди - глава на Католическата църква на Ирландия, се извини, че не е разкрил преди повече от 30 години случаи на сексуално посегателство над деца, извършени от ирландски католически свещеник, предаде Франс прес. По-рано тази седмица кардинал Брейди потвърди, че през 1975 г. е присъствал на закрит каноничен трибунал, на който две деца, жертви на ирландския свещеник Брендан Смит, са били принудени да подпишат клетвени декларации, че няма да обсъждат случилото се с тях с никого, освен с одобрен за целта свещеник.

Смит, за когото се смята, че е насилил стотици деца за период от 40 години, беше осъден през 90-те години и почина в затвора.

В понеделник кардинал Шон Брейди каза, че ще подаде оставка, само ако папа Бенедикт Шестнайсети настоява за това. Семействата на жертвите на насилника Смит обаче настояха Брейди да се оттегли от поста си.
"Искам да кажа на онези, които са били наранени от пропуските, допуснати от моя страна, че се извинявам от все сърце", каза в извинението си кардиналът.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че скандалът със сексуалното малтретиране на деца, разтърсил страната, е сериозно предизвикателство за германското общество и предупреди, че единственият начин за уреждане на въпроса е да се разкрие цялата истина, предаде ДПА.
Меркел направи първото си изявление по темата, след като през януари се появиха твърдения за насилие над деца в училище, свързано с Римокатолическата църква в Берлин. Тя предложи да бъдат изплатени обезщетения на жертвите и да се обмисли либерализиране на сегашните правила, ограничаващи подаването на жалби срещу извършителите.
Голяма част от над 300 случаи на издевателства били извършени през 60-те и 70-те години на миналия век и по тях не могат да бъдат предприети съдебни действия.

Министри от правителството на Меркел призоваха през април да бъде организирана среща с участието на представители на католическата църква, на която да се обсъди възможността за намаляване на ограниченията за предприемане на съдебни действия. Според сегашните разпоредби жертвата трябва да подаде сигнал до властите в срок от 10 години след навършване на 18 години, за да започне съдебно преследване; давността за търсене на обезщетение по граждански дела е три години.

В понеделник висш представител на Ватикана - архиепископ Рино Физикела, председател на Папската академия за защита на живота, каза, че Бенедикт Шестнайсети е решен да задейства нови мерки срещу свещениците педофили. Предполага се, че тези мерки ще бъдат посочени в писмо до ирландците.