Документът е продължение на писмото, което външните министри на Германия, Холандия, Белгия, Люксембург и Норвегия изпратиха през февруари до генералния секретар на НАТО. Тогава те помолиха ядрената отбранителна политика на алианса да бъде преразгледана на предстоящата среща на върха през април. В резолюцията европейските депутати "насочват вниманието към стратегическия анахронизъм на тактическите ядрени оръжия и нуждата Европа да допринесе за тяхното намаляване и да ги отстрани от европейска земя в контекста на диалога с Русия", допълва агенцията, на която се позова БТА.

Депутатите посочват, че изтеглянето на европейските тактически ядрени бойни глави трябва да помогне за създаване на "свят без ядрени оръжия", - визия, обявена от президента на САЩ Барак Обама в Прага миналата година.

Инициативата на парламента, която не е юридически обвързваща, бе приветствана от лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц.
"Президентът Обама създаде възможност да се придвижим по-близо до свят без ядрени оръжия. Очакваме министрите от ЕС да подкрепят този ангажимент и да предложат амбициозен график за изпълнението му", каза Шулц.

Въпросът за натовските ядрени бойни глави в Европа ще бъде обсъден на срещата на външните министри от НАТО в естонската столица Талин на 22 и 23 април. Между 150 и 200 ядрени бойни глави са разположени в пет страни членки на НАТО, които нямат статут на ядрени държави - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Италианският депутат, социалдемократът Роберто Гуалтиери, разкритикува позицията на страната си, която за разлика от останалите четири държави не се присъедини към искането за преразглеждане на ядрената политика на алианса. "Време е италианското правителство да наруши неразбираемото си мълчание по въпроса и да заеме позиция като останалите европейски страни в тази ситуация", каза Гуалтиери.