"Тази седмица Вашингтон и Варшава подписват буквално последните меморандуми за взаимно разбирателство" в тази връзка, съобщи върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис пред сенатската комисия. Адмиралът не уточни дали Полша ще получи учебна или бойна батарея, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

Адмирал Джеймс Ставридис потвърди, че подкрепя идеята руски локатори да бъдат включени в системата за ПРО на САЩ в Европа. Според него това ще позволи на САЩ да откриват ракетни пускове на по-ранен стадий, ще стане "мярка за укрепване на доверието" и ще формира "зона на сътрудничество" между Русия и Съединените щати, посочва ИТАР-ТАСС.

Програмата за разполагане на ПРО в Европа предвижда възможността за сътрудничество с Русия, заяви още адмирал Джеймс Ставридис. Програмата за ПРО е гъвкава. Тя предлага възможности за партньорство с Русия при евентуално използване на неин радар, каза Ставридис на изслушване в комисията по въоръжените сили в Сената на САЩ. По думите му при създаването на система за ПРО е възможно и сътрудничество с Израел в сферата на противовъздушната отбрана и технологиите.

Адмиралът нарече новата система за ПРО крайно навременна и повтори, че целта й е защита от ирански ракети със среден обсег. "Възможностите на Иран за използване на балистични ракети нарастват. Иран ни тревожи по много направления", цитира РИА Новости изказването на висшия военен от НАТО.