Европейският парламент има намерение да обсъди в скоро време дали да бъде създадена специална комисия, която да разследва как страните от ЕС са харчили парите за борба с вируса А H1N1, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Има подозрения, че отпуснатите огромни средства за борба с пандемията са били харчени нерационално, каза представителят на Зелените Мишел Ривази и настоя за пълна прозрачност по въпроса. Ако бъде създаде анкетна комисия, тя ще трябва внимателно да проучи действията на Европейската работната група по грипа, която поддържаше връзка със Световната здравна организация и с изследователските институти.

Смята се, че те на свой ред са били силно повлияни от някои фармацевтични компании. Предполага се, че миналата година фармацевтичните компании са спечелили около 10 милиарда долара от продажбата на ваксини срещу свинския грип.

В края на миналата година датски разследващи журналисти от местния вестник Information публикуваха информация, че експерти от Световната здравна организация (СЗО) са свързани с големи фармацевтични компании, забогатели от продажба на лекарства срещу заболяването.
По време на разследването е установено, че много учени, които са членове и на различни комитети в СЗО, усърдно укривали, че получават пари и от големи фармацевтични компании.

Според данни на международната инвестиционна банка “Джей Пи Морган“ фармацевтичната индустрия е спечелила миналата година от продажбата на ваксини срещу вируса А (H1N1) над 7 млрд. евро. Големите западни държави са поръчали на няколко компании дози, които трябвало да стигнат или за цялото население, както направи Австралия, или за една трета от населението, както направиха Германия и други държави от ЕС.