Експлозии причиниха смъртта на 16 души в началото на изборния ден, предаде Ройтерс. Военизирани сунитски групировки се заканиха да попречат на парламентарните избори.

В Багдад и други, предимно сунитски градове, избухнаха бомби и се чуваше стрелба с гранатомети. Целта ме нападенията да съвпаднат с началото на вторите парламентарни избори, които се произвеждат след инвазията от 2003 година. При взрив в жилищна сграда в Багдад са загинали 12 души, съобщи източник от министерството на вътрешните работи. Още четирима души са станали жертва на експлозия в друг жилищен блок в иракската столица. При многобройните взривове и обстрел с гранатомети в Ирак са загинали 24 души, а 60 са ранени, обобщава Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на министерството на вътрешните работи.

Премиерът Нури ал Малики заяви, излизайки от избирателната секция, в която гласува, че целта на нападенията е да се попречи на иракчаните да се включат в изборите. Той обаче изрази увереност, че насилието няма да повлияе на решенията им.

Въпреки всичко хората отиват да гласуват, каза той. Днешният вот е много важен за бъдещето на Ирак, който се опитва да сложи край на насилието между отделните религиозни фракции и да създаде условия за стабилност и икономически растеж преди изтеглянето на американските войски, което трябва да стане до края на 2011 г.