Командир на незаконно въоръжено формирование в северен Кавказ и още седем други предполагаеми терористи, участвали в атентата срещу влака, са убити при специална операция на Федералната служба за сигурност, съобщиха руските агенции, цитирани от БГНЕС.

Осем терористи бяха смъртно ранени, сред тях е опознато тялото на Александър Тихомиров, по-известен под името Саид Бурятски, главен идеолог според ФСС на терористите в южна Русия. Гибелта на Бурятски е потвърдена от източници от силовите структури на Чечения и Ингушетия.

Саид Бурятски или Александър Тихомиров е родом от Бурятия. Преди 15 г. приема исляма и името Саид, учи в няколко медресета и в ислямски университет в чужбина, след което се връща в Русия и започва да чете проповеди. През 2008 г. тайно пристига в Чечения и преминава на страната на бунтовниците, включвайки се в групата на Доку Умаров. През 2009 г. срещу него е започнало наказателно дело за участие в незаконно въоръжено формирование и е обявен за федерално издирване. Както е известно, Доку Умаров пое отговорност за бомбения атентат срещу влака Москва-Санкт.

Бързият влак „Невски експрес” катастрофира след експлозия на 27 ноември 2009 г. на границата между Новгородска и Тверска област. В катастрофата загинаха 28 души, а повече от 90 бяха ранени. Мощността на взривното устройство, поставено на релсите, възлизаше на 7 кг тротилов еквивалент.