Същевременно белгийският държавен секретар по имиграцията и предоставяне на убежище Мелхиор Уатле ще направи обръщение по същия въпрос към гражданите на Сърбия и Македония.

Либерализирането на визовия режим за западно балканските страни, влязло в сила в края на миналата година, бе отчетено в европейските институции като голям успех в развитието на отношенията между Европейския съюз и региона. Същевременно обаче само през февруари т.г. или едва месец след либерализирането, над 400 македонци и 330 сърби са поискали политическо убежище в Белгия, докато през същия месец на миналата година това са направили само 28 сърби и 12 македонци.

Белгийският министър-председател разговаря вчера със сръбския си колега Мирко Цветкович. Белгия е процъфтяваща страна, но не е Елдорадо. Искам да е ясно на онези, които идват в Белгия, за да се възползват от нашата система за социална сигурност, че това няма да стане, заяви той след срещата. В Белгия са останали силно изненадани, че след отпадането на визите, в Брюксел са започнали да пристигат автобуси с граждани от западнобалкански страни, които стоварвали пътниците направо пред сградата на службата за бежанците в града. Кандидатите за политическо убежище от Западните Балкани нямат никакъв шанс да го получат, тъй като е очевидно, че става дума за икономически бежанци, каквито тук не се приемат. Въпреки това присъствието им натоварва службата, а и за пристигналите все пак трябва да се положат някакви грижи, докато не бъдат върнати обратно.

Премиерът на Сърбия Мирко Цветкович отбеляза след срещата си с Ив Льотерм, че "някой организира в Сърбия пътуванията до Белгия и прави добър бизнес от това" и че кандидатстващите за политическо убежище нямат шанс да го получат. Той добави, че са набелязани мерки като по-активно информиране в Сърбия за пътуванията, засилване на контрола върху туристически фирми, набиращи кандидати за пътувания до Белгия.

Белгийският премиер Ив Льотерм предупреди, че страната му няма намерение да допусне разрастване на явлението. Със Сърбия вече са набелязани мерки в тази посока, но, както личи, проблемът за фалшивите политически имигранти от Западните Балкани трябва да бъде подхванат и в други страни от региона.