"Сърдечно Ви приветствам в Кремъл. Поздравявам Ви за встъпването Ви в длъжност и Ви желая много успехи", каза Медведев на Янукович, който миналата седмица положи клетва като държавен глава на Украйна. "Надявам се, че черният период в нашите отношения ще свърши след Вашето идване на власт и след началото на работата Ви на поста", заяви руският президент.

Янукович, който пристигна на първото си посещение в Москва след встъпването си в длъжност, показа готовност да скъса с антируската политика на лидерите на Оранжевата революция. "Целта ми е Украйна и Русия да направят рязък завой - в правилната посока - в отношенията помежду си, така че да бъдат постигнати общите цели, за които мечтаят украинският и руският народ", каза новият президент на Украйна.

През последните години най-сериозните спорове между Киев и Москва бяха заради плащанията на руските доставки на газ за Украйна, като проблемите засегнаха и Европейския съюз. Янукович се надява, че ще успее да убеди Русия да върне старите, по-ниски цени на газа за Украйна, която след уреждането на последната газова криза беше задължена да плаща за доставките по европейски цени. Руската компания Газпром заяви тази седмица, че до момента не е получавала подобно предложение. По-рано тя обяви, че не вижда причина да преразглежда подписаната миналата година сделка, отбеляза АП, на която се позова БТА. Ройтерс цитира руския министър на енергетиката Сергей Шматко, който каза, че Медведев и Янукович не са обсъждали на днешната среща намаляването на цената на руския газ за Украйна.

Янукович намекна, че може да позволи на руския черноморски флот да остане в украинското пристанище Севастопол и след изтичането на договора за ползване на базата през 2017 г. По думите му въпросът скоро ще бъде решен по начин, който да задоволи и двете страни.
Украинският президент също така каза, че в най-скоро време ще изпълни обещанието си да защити правата на рускоезичното население в Украйна. Янукович, чието първо посещение в чужбина като държавен глава беше в Брюксел, обясни, че графикът му е бил такъв, защото в Брюксел е бил поканен на първо число, а в Москва - на пето. Той обаче добави, че "всички пътища водят към Москва". Медведев заяви, че през първата половина на тази година ще посети Украйна.