Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро поиска обяснения от Венецуела, след като съдия Елой Веласко в началото на седмицата заяви, че венецуелски военни и предполагаем член на ЕТА, работещ за правителството в Каракас, съдействали за организирането на срещи между двете групировки, смятани за терористични в Европа.

"Нашето правителство не подкрепя и няма да подкрепя терористични организации. Ние сме за мир и приятелство", каза Чавес в реч по телевизията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Той се обърна към испанския премиер с думите: "Сапатеро, аз нямам нищо за обясняване, приятелю, нищо! Ако искаш обяснения, питай този безотговорен съдия в твоята страна!" Ние сме жертва на активна режисирана международна атака срещу Венецуела".
Чавес добави, че е разговарял с испанския външен министър по въпроса. "Отношенията ни ще зависят от Испания", предупреди той.

Според Веласко, на срещите бунтовниците от ФАРК поискали логистична подкрепа от ЕТА в случай, че се опитат да убият колумбийски правителствени представители по време на посещение в Испания, включително бившия президент Андрес Пастрана и сегашния Алваро Урибе. Съдията издаде заповеди за задържане на 13 заподозрени от ФАРК и ЕТА, сред които венецуелски правителствен служител, по произход испанец. Обвиненията се базират на информация от лаптоп, открит от колумбийските власти след бомбардировка на партизански лагер в Еквадор през 2008 г., при което бе убит вторият по ранг в Колумбийските революционни въоръжени сили (ФАРК) Раул Рейес.

Венецуела твърди, че информацията в компютъра е фалшифицирана от колумбийците.