Спорът е за контрола на островите, заради които двете държави водиха война през 1982 г., припомня Ройтерс, цитирана от БТА. 
"Поискахме посредничество от приятелска страна както към Аржентина, така и към Великобритания", каза президентът на Аржентина Кристина Кирхнер. По думите й Аржентина иска тези преговори да се водят в рамката, установена от ООН след военния конфликт между двете държави.

"Нашата позиция е, че този въпрос трябва да бъде разрешен между Обединеното кралство и Аржентина. Ако можем да сме от полза за улесняването на този процес, сме готови да го направим", заяви Клинтън в уругвайската столица Монтевидео, където присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Хосе Мухика, предаде БТА.

Великобритания е против каквото и да е посредничество в спора с Аржентина и всякаква външна намеса би разгневила Лондон, отбелязва АП. Американски служители настояха, че Вашингтон запазва неутрална позиция по въпроса за суверенитета върху Фолклендските острови, но подчертаха, че САЩ признават британското управление на архипелага, където плановете за проучване на петролните залежи от британски компании срещат яростната съпротива на Буенос Айрес.

По-късно, на път от Уругвай за Аржентина, Клинтън заяви за журналисти в самолета си, че не вижда САЩ в ролята на посредник в спора, а просто като страна, която насърчава диалога.
"Ние нямаме специален интерес и няма да играем роля в решението, което те биха взели. Просто искаме те да разговарят и да се опитат да разрешат съществуващите проблеми помежду си", заяви държавният секретар.

Причина за новото напрежение между Буенос Айрес и Лондон станаха опитите на британски компании да започнат сондажи за проучване на петролните залежи в шелфа на Фолклендските острови. Аржентина възрази срещу намеренията на британската компания "Дизайър петролиъм" да сондира за петрол дъното край  островите, наричани в страната Малвински.

Становището на Лондон е, че островите трябва да останат британско владение, понеже такова е желанието на населението, което по произход е британско. Британската дипломация обаче е готова да преговаря с Аржентина за съвместен добив на петрол, тъй като разработката на находищата в шелфа е невъзможна без аржентинска помощ.