Трима от най-висшите бивши военни лидери на Турция са задържани по подозрение, че планирали заговор да провокират конфликт с Гърция в опит да дестабилизират страната и да я подготвят за преврат, съобщава в. "Дейли телеграф".

Военните са обвинени, че планирали да провокират Гърция да свали турски изтребител, за да убедят обществото, че правителството не може да гарантира национална сигурност. Т. нар. операция "Чук" включвала също взривяване на джамии и музеи в Турция, като за атентатите трябвало да бъдат обвинени външни хора и така да се подкопае правителството.

Турските власти арестуваха над 50 бивши и настоящи военнослужещи в девет града по подозрение, че са участвали в плана. Смята се, че заговорът е бил изготвен през 2003 г. Той включвал планове за агресивни маневри на турски изтребители срещу гръцките им колеги в деликатното въздушно пространство над Егейско море, като заговорниците се надявали да върнат времето до 1923 г., последната година от гръцко-турската война.
Вътрешните размирици щели да бъдат отприщени от отделни бомбени нападения срещу известни джамии.

В тази атмосфера военните щели да изземат властта от Партия на справедливостта и развитието, на която се гледа с подозрение заради ислямските й корени, и която щяла да бъде обвинена, че окуражава ислямския екстремизъм. Плановете включвали също отцепване на футболния стадион "Фенербахче" в Истанбул и извършване на масови арести. Заговорниците смятали, че близо 200 000 души в района на Истанбул ще бъдат заплаха за обществения ред след налагането на военно положение, разкрива "Дейли телеграф".

Разследването сочи също, че в заговора са замесени и висши членове на съдебната система, които, подобно на военните, се обявили против реформите на настоящото правителство. Изданието отбелязва, че турската лира е паднала с един пункт след вчерашните разкрития.

Турските военни, които се смятат за отци-основатели на светската държава, са свалили четири правителства от 1960 г. досега, но условията за преговорите за членство в ЕС изключват възможността те да отстраняват избрани политици, припомня "Дейли телеграф".

"Турската полиция арестува 50 души, за да предотврати антиислямистки преврат", съобщава в заглавие в. "Таймс". Арестите може да са зрелищен повратен момент в историята на Турция, където четири предишни правителства бяха свалени от военните, но никой не бе изправен пред съд, отбелязва изданието.

Вестникът сочи за "мозък" на заговора о.з. генерал Четин Доган, който е бивш командващ Първа армия за района около Истанбул. Бързите арести могат да бъдат обяснени с това, че имената и точните задачи на много военнослужещи са били добре описани в плана "Чук".

Това е най-подробният план-заговор, който е разкриван някога в Турция, коментира "Таймс". Той включва над 5000 страници на сканирани документи, компакт дискове със снимки и аудиозаписи с продължителност от 48 часа, които британският вестник твърди, че е видял. Компютърните файлове имали цифрова дата от 2002 и 2003 г.

"Таймс" припомня факти от близкото минало на Турция, включително преврата през 1960 г., когато премиерът заедно с двама министри бяха обесени; превратът през 1971 г., когато премиерът Сюлейман Демирел подаде оставка, а военното положение продължи две години; конституцията от 1980 г, с която военните си гарантираха почти неограничена власт и оставката на първия ислямистки премиер Неджметин Ербакан през 1997 г. под натиска на армията и съдиите, които заявиха, че той заплашва светския режим.

Шокиращото около плана "Чук" обаче е пълната безнаказаност, с която са действали заговорниците, които дори използвали открит военен семинар, за да се подготвят, отбелязва "Таймс" в друга статия. Според изданието дори арестите да не доведат до повдигане на официални обвинения, те са удар по широкоразпространената представа, че отстраняването на правителство с танкове и оръжия не е престъпление. Никой не може да отрече увлечението на военните по преврати, а хората винаги са вярвали в съществуването на престъпна "държава в държавата".

Желанието на Турция да преследва заговорниците, макар и наслуки, показва, че тя най-накрая е решила да се очисти от тъмните страни както на манталитета си, така и на миналото си. Както каза един наблюдател, единственото нещо, което може да спре сега процеса, е военен преврат, заключава "Таймс".