Комисията инвестира 225 000 евро, за да отпечата 311 000 екземпляра от книжка с комикси, посветена на работата на двама въображаеми служители на Главната дирекция. Книжката е озаглавена: "Скритото бедствие" и главните действащи лица в нея са европейските чиновници Зана и Макс. Създател на комиксите в творбата е белгиецът Ерик Бонже, предаде БТА

Книжката проследява подвизите на Зана и Макс, работещи в горещи точки на планетата, обхванати от хуманитарни кризи. Героинята Зана, например, посещава измислената страна Бордувия, пострадала от катастрофално земетресение, обикаля из засегнатите от труса райони, среща се с местни бунтовнически лидери и се опитва да разбере как Главната дирекция за хуманитарна помощ може да помогне на бедстващото население. По време на някои от срещите си тя се сблъсква с въпроси от сорта: "Какво прави служителка на ЕК на подобно място?". Друг път героинята разяснява механизма на ЕК за отпускане на помощи за бедстващите страни посредством организации като ЮНЕСКО и Оксфам.

Любопитно е, че героите от книжката с комиксите, разчупват представите за чиновниците в ЕК. Те са млади и привлекателни и нямат нищо общо със схващането, че в ЕК работят безлични еврократи, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Книгата, която се появи на пазара миналата седмица, вече предизвика толкова голям интерес, че 30 000 екземпляра от нея са били изчерпани. Тя се предлага безплатно и засега е отпечатана на английски, френски, немски, италиански и холандски и се разпространява в страните членки на ЕС. Предстои да бъде преведена и на испански и полски. Предназначена е главно за ученици, тийнейджъри и за по-младите възрастни от ЕС.

Успехът в книжката на измислените еврочиновници по време на мисията им по оказване на помощ на пострадалото население в измислената страна Бордувия е в ярък контраст с критиките, които си навлече ЕС заради това как се справя с кризата, породена от катастрофалното земетресение от 12 януари тази година в Хаити, пише британското издание. Баронеса Катрин Аштън, дипломат номер едно на ЕС, беше остро критикувана, че не е посетила Хаити и че е допуснала САЩ да поемат командването на хуманитарната операция там, допълва британският всекидневник. Изданието припомня все пак, че ЕС обеща 535 милиона британски лири за подпомагане на Хаити.

Говорителка на ЕК отрече книжката с комикси да е опит за пропаганда от страна на ЕС в светлината на гореспоменатите критики. Говорителката допълни, че книжката цели да повиши информираността на обществото в ЕС по хуманитарните въпроси и относно ролята на ЕК по време на хуманитарни кризи. Главната дирекция за хуманитарна помощ към ЕК има 250 служители в Брюксел и 100 служители, които работят в страните в хуманитарна криза. Бюджетът за хуманитарна помощ на ЕК за тази година е над 800 милиона евро, допълва изданието.

По повод книжката с комиксите обаче Съюзът на британските данъкоплатци заяви, че е дълбоко неморално да се използват средствата на европейските данъкоплатци, за да се рекламира ЕС пред децата.