Такива са планове на страните членки на ЕС, съобщава британският "Таймс", цитиран от БТА. Изданието е научило, че проектът, който се разработва на фона на възраждане на интереса към ядрената енергетика, може да бъде одобрен по-късно тази година от Европейската комисия.

Дискусии за транспортирането и съхраняването на отпадъците се водят между осем страни - Холандия, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Литва, Словения и България, които са членки на Европейската организация за разработване на хранилища. Тя ще заседава отново през май.

Засега само шепа страни по света са построили постоянни хранилища за отпадъците си, които са вторичен продукт в процеса на генериране на ядрена енергия. Останалите държат материалите във временни складове, подобно на британския завод Селафийлд в Западна Кумбрия, където около 5000 тежащи по половин тон метални контейнери с ядрени отпадъци се складират в стоманобетонни тръби, някои от които ще останат високорадиоактивни в следващите 100 000 години.

Според цитиран от изданието участник в преговорите нито една страна все още не е изявила желание да помести на своя територия подобен склад, но призна, че това ще става срещу заплащане.