Повече от месец след разрушителното земетресение, осигуряването на подслон, храна и медикаменти за жертвите продължава да е задача номер едно, но хуманитарната криза има и други много важни измерения. Именно върху тях ще насочи вниманието на Европа Бокова при днешната си визита в Брюксел. Тя смята да поиска лично от председателя на Европейската Комисия Жозе Барозу културата да стане част от усилията за възстановяване на Хаити - защото там, освен домове, са разрушени и училища, и музеи, и библиотеки, а уникалното културно наследство на страната се разпилява и е застрашено от разграбване.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева ще обсъждат с какво конкретно може да помогне Европейският съюз, съобщи БНР. От Еврокомисията не изключиха възможността Брюксел да даде и допълнителна финансова помощ за образованието и културата в Хаити. И двете планират посещения там в следващите седмици – а дали визитата им няма да се окажее съвместна, ще стане ясно до края на деня.

Хуманитарната криза след земетресението в Хаити е акцент и в неформалната среща на европейските министри на развитието в испанския град Сеговия. Специални гости на форума ще бъдат директорът на Американската агенция за международно развитие (USAID) Раджив Шах, както и председателят на комисията по развитието в ЕП Ева Джоли, с чиято помощ трябва да бъдат коордиирани европейските усилия по възстановяването на карибската държава от опустошителното земетресение на 12 януари, което по последни данни е взело над 217 хил. жертви.

Според интернет изданието "Юрополитикс", цитирано от Дневник, на срещата, председателствана от испанския министър по въпросите на международното развитие Сорая Родригес едва ли ще вземе конкретно решение за Хаити.
Продължаващата дискусия обаче е от значение за опитите на международната общност да разреши спешните нужди на ранените и бездомните в Хаити. Пред оцелелите от труса предстоят нови трудности с оглед на предстоящия дъждовен сезон, коментира "Юрополитикс".