Страната трябва да предприеме най-спешните мерки до 15 май, а до 2012 г. трябва да осъществи бюджетните реформи. Мерките включват данъчни реформи, увеличаване на акцизите, както и замразяване на заплатите в бюджетния сектор. Министрите предупредиха Гърция, че трябва да премахне опасността пред еврозоната, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Програмата за стабилност и растеж, представена от Атина, предвижда намаляване на бюджетния дефицит, който за 2009 година е 12,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), до целевия праг в ЕС от 3%, като за тази година се предвижда намаляване с 4 процентни пункта.

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину заяви, цитиран от АП, че страната вече има напредък в постигането на целите си и дори отчита излишък благодарение на еднократния данък, с който се облагат големите компании. Вчера планът спечели подкрепата на министрите от еврозоната в замяна на ангажимент от Гърция да въведе още ограничителни мерки през март в случай, че вече планираните стъпки се окажат недостатъчни за постигане на целта за 2010 година, припомня ДПА.

Междувременно стана ясно, че германски представител е заплашил Гърция да загуби правото си на глас, ако не осъществи необходимите реформи.