Таблоидът "Дагбладет" публикува въпросната карикатура на 3 февруари като илюстрация към материал на първа страница, в който се обяснява, че сайтът на норвежката служба за сигурност съдържа линкове към уебстраници, на които са поместени карикатури на пророка Мохамед. Линковете били изпратени от участници в група в социалната онлайн мрежа "Фейсбук" и премахнати от администраторите на сайта на службата за сигурност, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Участниците в демонстрацията преминаха мирно през центъра на Осло. Те издигнаха плакати, на които можеше да се прочете: "Покажете уважение към всички религии" и "Прекратете обидите срещу мюсюлманите". Демонстрацията, която протече при засилени мерки за сигурност, бе бойкотирана от главната мюсюлманска организация в Норвегия поради опасения от сблъсъци.

Предизвикалата гнева на последователите на исляма карикатура изобразява пророка Мохамед като прасе, което пише Корана. Тя е нарисувана от еврейски заселник на окупирания Западен бряг през 90-те години на миналия век. Изпълняващият длъжността главен редактор на "Дагбладет" Ларс Хеле коментира, че критиците са свободни да критикуват вестника. "Но това не бе провокация, това не бе замислено като провокация, а като илюстрация към новина", подчерта в същото време той.

Норвегия бе една от държавите, които се озоваха в центъра на полемиката около публикуването на 12 карикатури на пророка Мохамед в датския ежедневник "Юландс постен" през септември 2005 г. Карикатурите бяха препечатани в норвежкия християнски вестник "Магазинет", след което норвежкото посолство в Сирия бе подпалено.