"Ако не успеем да осигурим на хората възможност честно да изразят волята си, ние ще ги вдигнем (на протест)", заяви Тимошенко на пресконференция в Киев. Това съобщи ИТАР-ТАСС, циирана от БТА.

Ако президентът Виктор Юшченко одобри приетите от Върховната рада вчера промени в закона за изборите, предложени от партията на Виктор Янукович, "това ще бъде смъртна присъда за демокрацията", по думите на Тимошенко.

Вчера украинският парламент прие поправка към закона за избор на президент, с която на избирателните комисии бе дадено право да работят и без да имат кворум. Според източници от Партията на регионите на Янукович, поправката цели да се осигури нормална работа на изборните комисии, които ще бъдат съставени от представители само на двамата претенденти, ако единият от тях реши да изтегли своите хора от комисията.

Бурните протести на "майдана" - Площада на свободата в центъра на Киев, - водени от тогавашните съюзници Юшченко и Тимошенко, срещу изборните машинации при президентските избори през 2004 г. - накараха украинските власти да касират първия вот, спечелен от Янукович, и да насрочат нови избори, преминали в присъствието на множество местни и чуждестранни наблюдатели. Протестното движение получи популярност като "Оранжева революция".