Днес също има голямо съревнование за овладяване на космоса, пише вестник "Гардиън", цитиран от БТА. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама обаче отмени програмата "Съзвездие", целяща да върне австронавти на Луната. Сега, когато САЩ на практика са извън лунната надпревара, пътят е проправен за страни като Индия, Китай и Япония.

САЩ казват, че не искат да харчат повече големи пари за ракети и ще позволят на частни фирми да ги конструират. НАСА планира освен това да разработи начини за презареждане на космическите кораби в открития космос, което ще излезе по-евтино от презареждането им на Земята. Това може би е най-добрият начин в крайна сметка за хората да се доближат до Марс. Там, където хората биха искали да стъпят, ще има всъщност роботизирани изследователски мисии. Така хората ще се сдобият с проби от Марс и че мисиите няма да бъдат само пилеене на големи пари.
А защо са ни необходими такива проби ли? Без тази информация сме изправени пред риска астронавти, озовали се на Марс, да върнат на Земята микроби, които биха могли да изтребят живота на нашата планета.

САЩ планираха пилотирана космическа мисия до Луната до 2015 г. После това беше отложено във времето за 2018 г. Сега този план напълно се провали. А Европа не е достатъчно бърза, когато става дума да се организира полет до Марс.

В Индия и Китай за разлика от Европа нещата се развиват за щастие бързо. И двете извършиха неотдавна непилотирани мисии до Луната. Сега планират да изпратят на лунната повърхност робот. След което ще осъществят и пилотиран полет до Луната. Следващият мъж или жена, който ще стъпи на лунната повърхност, ще бъде от Китай.

Една евентуална мисия до Луната, а и отвъд нея, до Марс например, би била от голяма полза, за да привлече повече млади хора към науката и технологиите. На запад две поколения пострадаха от липсата на подобно вдъхновение. Сега рискуваме да видим как водещи учени мигрират към Азия.