Мярката беше разкритикувана от опозицията като "задушаваща и последния бастион на свободата" в страната. Съгласно указа с цел "гарантиране на сигурността на държавата и гражданите" всички интернет доставчици се задължават от 1 юли 2010 г. да идентифицират всички приемници, позволяващи достъп до интернет (компютри, мобилни телефони и други), и да съхраняват цялата свързана с тях информация.

Наскоро президентът създаде специален "аналитичен център" към президентството, отговарящ за разпространяваната в интернет информация и разпределянето на домейн имената в страната. Съгласно указа по искане на въпросния център интернет доставчиците се задължават да блокират в срок от 24 часа достъпа до даден интернет сайт.

С въпросната разпоредба властите лесно могат да блокират достъпа до опозиционни интернет сайтове, които са последният бастион на свободното слово в Беларус, предупреди Наталия Радина, администратор на най-посещавания опозиционен сайт в страната charter97. Интернет се превърна в основен източник на независима информация в Беларус, след като повечето независими вестници бяха закрити, посочва агенцията.