В същото време обаче неговото възприятие за риска, който представляват терористите, разполагащи с оръжия за масово поразяване, рязко се променило след атентатите, предаде БТА. Пред специалната комисия, разследваща британското участие във войната в Ирак, Блеър заяви, че бил подтикнат да вземе спорното си решение да подкрепи американската интервенция през 2003 г. от страха от нова, още по-кървава терористична атака.

Великобритания изпрати в Ирак 45 хиляди военни. В десетгодишното управление на Блеър това бе епизодът, предизвикал най-остри спорове, мощни протести, разделения в неговата Лейбъристка партия и обвинения, че е излъгал обществеността с оправданията за нашествието. Не че Саддам обективно беше сторил нещо повече, а нашето възприятие за риска се беше променило, обясни Блеър. Ако тези хора, мотивирани от религиозен фанатизъм, имаха възможност да убият 30 000 души, щяха да го направят. От този момент нататък на всичко това трябваше да бъде се сложи край. Първостепенното ми съображение беше да изпратя абсолютно ясно, мощно и непреклонно послание, че след 11 септември, ако сте режим, ангажиран с програма за оръжия за масово поразяване, независимо дали Иран, Северна Корея или Ирак, трябва да спрете, каза Блеър.

Стиснал купчина документи, Блеър изглеждаше напрегнат, докато отговаряше на въпросите. Блеър добави, че другите световни лидери не се чувствали по същия начин. Макар че мисленето на американците се беше променило рязко след 11 септември, както и моето, откровено казано, когато разговарях с други лидери, особено в Европа, не останах със същото впечатление, призна той. Блеър отрече да е сключвал през април 2002 г. тайно споразумение с американския президент Джордж У. Буш за военни действия в Ирак. Бившият британски премиер даде пред комисията обяснение за срещата си с Буш в ранчото му в Крофорд, Тексас, през април 2002 г., 11 месеца преди началото на нашествието в Ирак. Според свидетели, изслушани от комисията, Блеър бил обещал на Буш своята военна подкрепа. Блеър отрича да е сключвал тайно споразумение и се кълне, че казал на Буш само, че "ще бъде с него", ако дипломацията се провали.

Още преди началото на днешното изслушване в парламента, пред отстрещната сграда се бяха събрали стотина протестиращи, към които се бяха присъединили роднини на 179-те британски войници, убити в Ирак, предаде Ройтерс. Събралите се издигаха лозунги "Тони Блеър е военопрестъпник" и прочетоха на глас имената на загиналите. Бившият британски премиер влезе в конферентния център "Елизабет Втора", където даде показания пред комисията, през задния ход, при засилени мерки за сигурност.