Професор Масуд Мохамади от Техеранския университет бил убит при взрив на бомба с дистанционно управление, прикрепена на мотоциклет, недалеч от дома си в квартал Гейтарие.

Убитият при бомбен атентат в Техеран университетски преподавател е бил експерт по ядрена физика, съобщиха ирански медии, цитирани от световните агенции и БТА. 

В съобщенията на медиите не се уточнява дали убитият е бил свързан с ядрената програма на Иран, за която Западът подозира, че цели да създаде ядрени оръжия.

Иранското министерство на външните работи обвини Израел и Съединените щати, че са замесени в днешното убийство  на професора. Според говорител на външно министерство първоначалното разследване на терористичния акт открива в него "признаци за триъгълника на порочността, включващ ционисткия режим, Америка и наетите от тях агенти". Той каза, че премахване на иранските ядрени учени няма да спре научния и техническия прогрес на Ислямската република.

Генералният прокурор на Техеран Абас Джафари Долатабади също обвини за бомбеното нападение Съединените щати и Израел. "Предвид факта, че мъченикът Масуд Али Мохамади бе физик и ядрен учен, най-вероятно разузнавателните служби ЦРУ и Мосад са замесени в неговото убийство", каза той.

Отговорност за убийството на Мохамади пое организацията "Дружество за иранска монархия", предаде ИТАР-ТАСС. Организацията си поставя за цел сваляне на ислямския режим, създаване на светска държава и възстановяване на иранската монархия.

Убитият професор по ядрена физика е подкрепял публично протестите на опозицията срещу преизбирането през юни миналата година на президента Махмуд Ахмадинеджад. Ученият е бил в центъра на неотдавнашните демонстрации, организирани от опозиционно настроени студенти.

Името на Мохамади освен това фигурираше в списъка на 240 университетски преподаватели, подкрепили опозиционния кандидат Мир Хосейн Мусави преди президентските избори.

От иранското министерство на външните работи обвиниха Израел и САЩ, че са замесени в убийството, предаде Ройтерс. Според говорител на министерството първоначалното разследване на терористичния акт открива в него "признаци за триъгълника на порочността, включващ ционисткия режим, Америка и наетите от тях агенти".
Той каза, че премахване на иранските ядрени учени със сигурност няма да спре научния и техническия прогрес на Ислямската република.

Вижте снимки от мястото на атентата