Точно в 12 часа на обед под одобрителните възгласи на хиляди зрители и в присъствието на стотици почетни гости кметът на Мюнхен Кристиан Уде с два удара на дървен чук изби чепа на първата бъчва и сложи на негово място медно кранче, с което официално откри 176-тия празник на бирата.
Първата халба пенеста кехлибарена бира бе поднесена на премиера на Бавария Хорст Зеехофер. Основната част от празненствата от най-големия в света народен празник на бирата ще преминат на зелените площи на мюнхенския парк Терезиенвизе. На площ от 26 хектара над 600 компании са издигнали свои павилиони, палатки и лавки. Слънчевото време и летните температури (23 градуса) гарантират множество посетители, които днес още от ранно утро се наредиха на опашка на входа на парка.
Според организационния комитет всички места в мюнхенските хотели са резервирани за следващите 16 дни на фестивала. Според прогнозите от 19 септември до 4 октомври над 6 милиона германски и чуждестранни туристи ще пристигнат в баварската столица, за да опитат баварска бира, и ще оставят в града поне 950 милиона евро.
Фестивалът на бирата се провежда в условия на строги мерки за сигурност. В Мюнхен са разположени значителни сили на полицията и граничната служба на Бавария и други германски провинции. Само в парк Терезиенвизе денонощно ще дежурят над 300 пазители на реда, които са обучени специално, за да се справят с подпийналите поклонници на "елексира на живота". Дежурства ще дават също така 200 лекари и 1500 санитари.
Както посочват участниците в откриването на Октеберфест, бирата в Мюнхен винаги е отлична, но и доста скъпа. Ако през миналата година стандартна еднолитрова халба бира (на фестивала не се предлага бира в по-малки чаши) е струвала между 6,30 и 6,80 евро, то тази година цената е от 8,30 до 8,60 евро. През 2008 г. на фестивала бяха изпити 6,6 милиона халби бира и изядени 104 говеда. Историята на Октоберфест започва през 1810 година, когато принц Лудвиг взема за жена принцеса Тереза. През 2010 година Мюнхен ще чества 200-годишнината на Октоберфеста, допълва ДПА.