Данните за броя на жертвите остава противоречив, предаде кореспондентът на агенцията от Македония. Министърът на отбраната на страната Зоран Коняновски съобщи, че са загинали 12 души.
Причините за инцидента по всяка вероятност са превишен брой на пътниците. Има документ, че корабът е бил технически изправен, но е регистриран да превозва 43 пътници, а на борда е имало 52.
Първи на помощ са се притекли група водолази на македонското МВР, които са били на редовно обучение в региона. Помощ са оказали и туристи, намиращи се в близкия къмпинг.
Все още не може да се каже точният брой на спасените хора. Македонското правителство ще има извънредно съвещание във връзка с трагедията разиграла се в Охридското езеро. Утре в Македония ще бъде обявен ден на национален траур.
Българският министър-председател Бойко Борисов разпореди правителственият самолет Ту-154М спешно да замине за Охрид и с него да се приберат в страната българските граждани, пострадали при инцидента с туристически кораб днес в Охридското езеро, съобщи правителствената информационна служба. Със самолета към мястото на инцидента ще пътува и заместник-външният министър Марин Райков. В самолета ще има и лекар и психолог, изпратени от Министерството на здравеопазването, съобщиха за БТА от пресцентъра на ведомството.
Премиерът Борисов е имал телефонен разговор с македонския си колега Никола Груевски. Двамата са се договорили македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент, се посочва в съобщение на МС. Бойко Борисов е обсъдил случилото се днес в Охрид и с президента Георги Първанов. В разговора премиерът е информирал държавния глава, че ще предложи на Министерския съвет обявяването на ден на национален траур.
От президентството съобщиха, че държавният глава изразява своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите. Президентът Първанов е отменил всички свои планирани ангажименти за днес и утре.