За да станете клиент на Sozialmarkt във Флорисдорф, североизточно от Виена - един от петте социални супермаркета в столицата и от общо 40-те в Австрия, трябва да имате доход под 890 евро месечно за един човек, 1300 евро за двойка и 200 евро на дете, отглеждано от вас. Всеки клиент получава членска карта след стриктно проучване на документите му от благотворителната асоциация Самаритербунд (Samariterbund), която управлява проекта.
В социалните супермаркети можете да пазарувате за максимум 30 евро седмично при цени средно с около 70 процента по-ниски от обикновените супермаркети.
Шанел - около 40-годишна, безработна и майка на две деца, идва по три пъти в седмицата. Съпругът й е сервитьор, безработен от два месеца. "Този супермаркет е голяма придобивка за нас. Не знам как щяхме да изкараме месеца, ако го нямаше. Вижте какво купих: салата, хляб, конфитюр и зърнени закуски само за едно евро".
Във Виена 200 000 души живеят под прага на бедността от общо 1,6 милиона жители. В цялата страна те са 400 000 при население от 8,2 милиона. "Производители на стоки от известни марки или търговци на едро ни доставят пряко продуктите си и затова понякога някои рафтове са празни по цели седмици", обяснява Раймунд Паар, касиер в социалния супермаркет във Флорисдорф, който е отворен само сутрин. Като се изключат алкохолът и тютюнът, в супермаркета може да се намери почти всичко. Стоките са с малки фабрични дефекти, които обаче не се отразяват на качеството. Хранителните продукти са в срока на годност, а когато той е изтекъл, са безплатни. Литър мляко, например, се продава за 20 евроцента. "Някои клиенти идват от много далече: семейства, чужденци, хора, останали без работа заради кризата", разказва Раймунд. Средно около 500 души пазаруват всеки ден в магазините на Самаритербунд. За разлика от френските кухни за бедни Restos du coeur (Ресторанти на милосърдието) или германските CAP, създателят на австрийските социални супермаркети - пастор Волфганг Пухер разработи концепцията по модела на международната католическа общност Свети Винсент, но с типично австрийски подход: "Да се купува, макар и на символична цена, а да не се раздава безплатно", обяснява Ангела Прокш, ръководителка на проекта за столицата.
За да се задоволи търсенето в земеделските райони, от 21 септември автобус на друго благотворително сдружение - SOMA, ще обслужва няколко общини в района Валдфиртел, в северозападна Австрия. Председателят на Самаритербунд във Виена Зигфрид Зелтиш се обърна с призив към депутатите: "Нека всички онези, които не се втурнат към палмите, да дойдат да помагат в социалните супермаркети в Австрия. Това е добра възможност да опознаете грижите на вашите избиратели".
На 1 юли министърът на социалните грижи Рудолф Хундщорфер и председателят на регионалния парламент на Виена Хари Копиц, и двамата социалдемократи, дойдоха на откриването на социалния магазин във Флорисдорф. Но финансовата помощ, обещана от държавата на индустриалеца Александер Шил за откриване на нов социален магазин, все още не е отпусната.