Нивото на заплатите у нас е равно на 13.9% от това в Ню Йорк, който се ползва като база за сравнение, сочи проучването, цитирано от Profit.bg. Заплатите в Букурещ пък се равняват на 15.5% от нюйорксите. Нивото на заплатите в двете страни, които са последните членки на ЕС, присъединили се в началото на 2007 година, е сравнимо с това в Колумбия и Тайланд. Единствените градове с по-ниско възнаграждение в класацията са южноафриканските. По покупателна способност също не се представяме особено добре.
В София със заплатата, след приспадане на удръжките, могат да се купят 25.8% от продуктите които могат да се закупят в Ню Йорк. Букурещ отново ни изпреварва по този показател. За да си купят един хамбургер "Биг Мак", работещите в София трябва да пожертват 56 минути, срещу 12 в Чикаго и 42 в Букурещ. За да си изработят iPod Nano 8 GB пък, трябва да работим 78 часа, срещу 9 часа работа в Ню Йорк и Цюрих и 63.5 часа в Букурещ.
Едно от малкото предимства на страните от Източна Европа са по-ниските цени. Кошница от 122 стоки и услуги е средно с 40% по-евтина в големите градове на региона, в сравнение с голям европейски метрополис.
В София тази кошница от стоки и услуги е горе-долу наполовина от цената в Ню Йорк. Заетите в Цюрих могат да си купят най-много стоки, след като си платят данъците и осигуровките. Следващите в класацията са жителите на Сидни, Люксембург, Дъблин и Маями. Най-скъпите градове в света са Осло, Копенхаген, Цюрих, Женева и Токио.
Най-голямо е нетното възнаграждение в Цюрих и Женева. Разликата във възнагражденията в страните от Европа са изключително големи. В Западна Европа доходите са над три пъти по-високи от тези в Източна Европа. Това напълно обяснява логиката на изнасяне на бизнеса към Източна Европа, където нивото на заплащане е изключително ниско. Работещите в Кайро и Сеул са тези с най-дълга продължителност на работа - около 600 часа повече в сравнение със Западна Европа. Най-големите брутни заплати се плащат в Копенхаген, Цюрих, Женева и Ню Йорк.