Военноморските сили направиха зрелищна демонстрация на централния плаж във Варна по обезвреждане на пирати и атакуване на терористи укрепили се на брега. 

Снимка: Булфото

Учението "Парад 2019" бе посветен на 140-тата годишнина на Военноморските сили и бе наблюдавано от военния министър Красимир Каракачанов и стотици летовници, жители и гости на Варна.

Вижте снимки >>

Учението започна от 11.00 часа в Акваторията на централен плаж и изненада почиващите туристи.

Снимка: Булфото

Руснак публикува моментално видео, на което се вижда как трима командоси излизат от морето. Те арестуват човек и стрелят с халосни патрони, а зад ограждения стои русначе вдигнало ръце, за да се предаде. Тогава командoсът хвърля автомата си на пясъка и също вдига ръце, за да успокои малчугана.

Руснакът във видеото обяснява, че във Варна, където хората си отдъхват при 30 градуса на плажа, е нормално да нахлуят спецчастите на НАТО. Преди два дена в пристанището акостира известният воненен ракетоносец на САЩ "Портър", а някъде в открито море пред Варна го следи руската фрегата "Сметливий".

Демонстрациите, в които се включиха катер, кораб и въртолет, продължиха близо 2 часа.

Учението завърши с въздушна демонстрация на маневрените характеристики на вертолет "Panther" и Парад на военни кораби.

Снимка: Булфото

Строят бе воден от редови буксир "Христо Ботев", най-старият плавателен съд, с който разполага българският флот. Смята се, че е произведен в Унгария през 30-те години на миналия век. Първоначално е включен в Дунавската флотилия, а от 40-те години до днес служи на море.

Той бе следван от представители на патрулните сили с фрегатата "Дръзки". В парада се включиха също корветът "Бодри", представители на противоминните сили, начело с минен ловец "Цибър". В парада се включиха също вертолети от Авиобаза "Чайка", учебни кораби и патрулни лодки.

До края на годината трябва да имаме сключен договор за строежа на два патрулни кораба за Военноморските сили, съобщи по-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Варна. Той припомни, че стойността на проекта е 820 милиона лева без ДДС, а към изпълнението му проявяват интерес три фирми от България, Германия и Италия.

Обсъжда се вариант Военноморските сили да получат възможност да придобият още минни ловци, втора ръка, допълни командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов. Според него това ще позволи на военните моряци продължително изпълнение на задачите им. Михайлов уточни, че обикновено във флота се поддържат три кораба от един клас. ВМС вече имат един - "Цибър", затова имат нужда от още два минни ловци.