Влаковете в цялата страна се движат по-бавно заради жегите, съобщава БНТ. В участъци с критично високи температури на релсите скоростта се ограничава между 40 и 60 км/ч. Целта е да се намали рискът от сериозни деформации на железния път. В София в най-горещите часове част от старите трамвайни трасета се обливат с вода няколко пъти дневно.

В горещите летни дни железничарите следят с повишено внимание температурата на около 5000 километра релси в цяла България.

"Релсите са изработени от стомана. Стоманата е материал, който при повишаване на температурите се разширява. Стига се до деформация на релсите", каза Емил Симеонов - главен ревизор по безопасност на транспорта в НКЖИ.

Между 11.00 ч. и 19.00 ч. температурата на релсите се мери на всеки час през 40 - 50 километра. Процедурата отнема около 5 минути. В 12.00 часа в София е около 30 градуса. Температурата на железния път край централна гара е по-висока - 40 градуса.

Когато термометърът на релсите покаже над 54 градуса скоростта на движение на влаковете в горещия участък се ограничава.

"В зависимост от конструкцията на железния път скоростта се ограничава от 40 до 60 километра в час. За да не се допусне загуба на устойчивост на железния път", коментира Емил Симеонов.

Заради ограничената скорост влаковете закъсняват.

Макар и рядко, влаковете спират заради сериозни деформации на релсите.

"Последно беше Столник - Саранци. Спряхме движението на влаковете, докато се извършат всички действия, за да може да гарантираме безопасността на пътниците", разясни Емил Симеонов.

Жегите създават проблеми и по част от трамвайните релси в София. Температурата им надхвърля 60 градуса.

"Понякога, когато се получи аварийна ситуация, се ограничава скоростта. Преди два дни имахме надигане на релсите, което предизвика спиране на трамвайното движение за 33 минути. Поддържаме релсов път, който е над 40 години в редовна експлоатация. Нормално след толкова години да има влошено техническо състояние", каза инж. Асен Ценов - заместник-директор по релсов път в Столичен "Електротранспорт".

За да се избегнат проблеми в жегите, част от трамвайните трасета се обливат с вода по три пъти дневно. Предстоят и ремонти на част от най-старите релси в София.