Той потъна след сблъсък с айсберг в нощта на 14 срещу 15 април преди 100 години. Корабът, пътуващ от Англия за Ню Йорк и превозващ всякакви хора на борда си, от богаташи до бедни мигранти, се удари в айсберг в 23,40 ч. на 14 април през 1912 г. Корабът потъна в 2,20 ч. на 15 април, почти три часа след удара. От над 2200 пътници и екипаж, над 1500 души загинаха.

Точно в тези фатални часове ще има две възпоменателни церемонии, съобщи АП. В двете церемонии ще участват два круизни кораба - Балморал, превозващ 1309 ентусиасти и почитатели на историята, както и потомци на пътници на Титаник, и Азамара джърни, превозващ 440 пътници. Церемониите, в които двата кораба ще участват, ще бъдат на мястото на потъването на Титаник.

Балморал потегли по-рано тази седмица от Англия към Ню Йорк по пътя на Титаник. Тази нощ на мястото, на което Титаник се удари в айсберга, тоест на 640 километра от бреговете на остров Нюфаундленд, пътниците и екипажът на Балморал ще присъстват на двете възпоменателни церемонии в часа на сблъсъка на Титаник с айсберга и в часа на потъването на кораба.

Свещеник ще отслужи две служби в памет на жертвите на трагедията, след което във водата ще бъдат хвърлени венци. После корабният оркестър ще изсвири парчето "Nearer My God To Thee", свирено от оркестъра на Титаник, докато корабът е потъвал. На борда на Балморал мнозина ще са облечени в тоалети от епохата на потъването на Титаник. Ще има и възпроизвеждане на последната вечеря преди трагедията.

Азамара джърни, който също ще участва в паметните церемонии на лобното място на Титаник, потегли от Ню Йорк във вторник с 440 пътници на борда, също облечени в тоалети отпреди 100 години. Вчера лайнерът пристигна в пристанището Халифакс в канадската провинция Нова Шотландия. Там пътниците и екипажът посетиха гробището, на което са погребани 150 от пасажерите на Титаник, след което Азамара джърни се отправи към мястото на потъването на Титаник.

В Белфаст, в Северна Ирландия, където Титаник беше построен и се ползваше със славата на перлата на корабостроителницата Харланд енд Уолф, хиляди ще присъстват на заупокойна служба в англиканската катедрала Света Анна и на предаван по телевизията концерт в Крайбрежния конферентен център. Церемонията в катедралата ще бъде белязана от изпълнението на "Реквием за погубените души от Титаник" на Филип Хамънд и ще бъде последвана от процесия със запалени факли до мемориала на жертвите на Титаник, издигащ се на територията на кметството на Белфаст. На концерта в конферентния център пък ще пеят Джос Стоун, Брайън Фери, а после на сцената ще излязат и 100 барабанисти и перкусионисти, които ще изпълнят инструменталната композиция "Барабаните на Титаник".

В пристанищния град Саутхемптън, в Англия, откъдето потегли Титаник преди 100 години, ще има оркестърно изпълнение на композицията на Гавин Брайърс "Потъването на Титаник". Възпоменателните прояви продължават и утре във Великобритания и САЩ, от Хюстън до Халифакс, допълва АП.