В щата Флорида беше заловен голям питон с дължина 5,2 метра, способен да погълне цял елен, съобщава Франс прес.

Заловеният в резервата "Биг сайпрес" екземпляр бил от женски пол и в него имало 73 яйца в процес на развитие.

Това е един от най-големите питони, залавяни някога в южната част на Флорида в резервата Евърглейдс. Изследователите се добрали до змията, като инсталирали предаватели върху самци от този вид. Те отвели специалистите до женската, благодарение на проследените сигнали.

Екипът на резервата само премахва инвазивните видове, които представляват истинска заплаха за местната фауна.

Бирманските питони нямат естествени врагове в тази среда и те са били привнесени отвън. Първата им поява е регистрирана през 1980 година. През 2012 година американското правителство забрани вноса на тези влечуги заради опасността им за местните видове.

Питоните могат да унищожат местната дива природа, като убиват малки животни като зайци, птици и опосуми и дори ядат същества, големи като алигатори и възрастни елени.

Комисията за опазване на рибата и дивата флора Флорида спонсорира ловни програми за насочване на влечугите. Но тези усилия не успяха да забавят разпространението им, а комисията през 2017 г. проведе изслушвания около държавата, за да търси творчески идеи за овладяване на чудовищните същества.

Сред идеите са: въвеждане на австралийски кучета-териер, които убиват змии, опъване на бодлива тел около дърветата, за да се защитят птиците, или използване на дронове, снабдени с инфрачервени сензори за провеждане на въздушно наблюдение.

Друга идея е вкарването на мангусти, които са известни в Азия със способността им да убиват кобри. По подобен начин е бил решен проблема с популацията на змии в Пуерто Рико е Американските Верджински острови.

Питоните не са известни като особено умни. Някои са задушават до смърт от топки за голф, като ги смятат за яйца. Затова сред предложенията са да се поставят стотици фалшиви яйца.