Главата на Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) - главният архиепископ Святослав Шевчук - заяви вчера, че документ, одобрен от папа Франциск тази седмица, позволяващ благословии за еднополови двойки, не се отнася за неговата църква и нейното учение, предаде Ройтерс.

Шевчук каза, че документът на Ватикана "тълкува пастирското значение на благословиите в латинската църква", но не споменава въпросите, от които се ръководи Католическата църква от източния обряд (Гръко-католическата църква).

"Следователно /.../ тази декларация се отнася единствено до латинската църква и няма правна сила за вярващите от Украинската католическа църква", гласи изявлението на Шевчук, цитирано от БТА.

Той заяви, че благословията не може да бъде отделена от църковното учение и "по никакъв начин не може да противоречи на учението на Католическата църква за семейството като верен, неразривен и плодотворен съюз на любовта между мъжа и жената".

Църквата от източния обряд почита обреди, подобни на тези в православната вяра, но е в общение с Рим по силата на споразумение от XVI век. Репресиите принуждават църквата да премине в нелегалност по съветско време и в момента тя наброява около 4,5 милиона енориаши, което представлява около 10 % от населението на Украйна.

В документа на Ватиканската доктринална служба се казва, че римските католически свещеници могат да дават благословии на еднополови двойки, стига това да не е част от редовните църковни ритуали или литургии.

В него се казва, че такива благословии ще бъдат знак, че Бог приветства всички, но не трябва да се бъркат с тайнството на хетеросексуалните брак.