Гимназисти в Германия събраха десетки хиляди подписи в онлайн петиция, с която изразяват недоволството си от "несправедливия" зрелостен изпит по английски, който според тях е бил по-труден от предходните години, предаде Асошиейтед прес.

До събота учениците от югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг са събрали близо 36 000 подписа, въпреки че само 33 500 души са положили изпита миналия месец.

Гимназистите се оплакват, че откъсът от роман от 1934 година на американския автор Хенри Рот е бил прекалено труден и неясен за анализиране. Те настояват да се прояви снизхождение при оценяването тази година.

Зрелостните изпити в Германия, наричани Абитур (Abitur), трябва да бъдат взети от всички ученици, които желаят да учат в университет.

Само зрелостниците с отлични оценки са приемани в най-желаните специалности, като при медицината е най-трудно. Други специалности, като инженерните или филологическите, предлагат ограничен брой места.

Много германски ученици, родители и учители с месеци се безпокоят за Абитура.

Министерството на образованието на провинцията отговори на призивите на учениците, като поиска оценка на външни експерти, които направиха извода, че нивото на изпита е било подходящо. Образователните власти отбелязаха също така, че учениците в източната германска провинция Мекленбург - Предна Померания, които също е трябвало да анализират този откъс, не са се оплакали.

Това обаче не спря нарастването на броя на подписите, като ученици от по-долните класове и от други провинции също подписват петицията в знак на солидарност.