Специалисти от Пекинския университет откриха в китайски каньон кипарис, който със своите 102 мeтра е най-високото дърво в Азия, съобщи "Лайв сайънс", цитирано от БТА.

Диаметърът на растението е 2,9 метра. Открито е през май в най-дълбокия каньон в света - Ярлун Цзанбо, в Тибетския автономен район.

Какъв вид точно е кипарисът, не е известно. Възможно е да е хималайски или тибетски.

Преди да бъде открит, за най-високо дърво в Азия се смяташе жълто меранти в Малайзия, което достига 101 метра височина.

Тибет има уникална екосистема, която все повече се влияе от промените в климата. Въпреки това се полагат усилия за опазване на флората и фауната. Изследователите от Пекинския университет са документирали високите дървета в региона, за да разберат по-добре екологичното му разнообразие и да подпомогнат усилията за опазване на околната среда. Изследователите използват дронове, лазери и радарно оборудване, за да картографират дърветата в района и да определят височината им от земята.

След теренни проучвания кипарисът е открит и потвърден като най-високото дърво в Азия. С помощта на безпилотни самолети, 3D лазерен скенер и лидарна технология - която използва светлинни лъчи за измерване на разстоянието - екипът създава триизмерен модел на огромното дърво, осигуряващ точни размери. С негова помощ специалистите потвърждават, че това е най-високото дърво в Азия.

Го Цинхуа, професор в Института за дистанционно наблюдение на Пекинския университет, обяснява, че дървото е интересно, тъй като поддържащите го корени не са напълно под земята. Кипарисът има и сложна система от разклонения, която осигурява "идеален микроклимат и местообитания за някои застрашени растения и животни".

За най-високото дърво в света е призната 116-метрова секвоя в националния парк "Редууд" в Калифорния. По изчисления дървото е на възраст между 600 и 800 години. То е открито през 2006 г.