Учени се натъкнаха на фосилизирани следи от древна дъждовна гора в сърцевината на седименти от морското дъно, събрани близо до ледника Пайн айлънд в западната част на Антрактида.

Смята се, че гората е отпреди около 90 милиона години, съобщи БТА.

"Откриването на този добре съхранен пласт горска почва е като печалба от лотарията - заяви експертът по палеоекология Улрих Салзман от университета на Нортъмбрия в Англия.

Сред пластовете седименти Салзман и колегите му открили корени, полен, спори и останки от цъфтящи растения. Учените използвали различни останки от растения, за да си създадат цялостна представа за древната гора в Антарктида.

"Става въпрос за лонгозна гора, доминирана от иглолистни дървета и папрати - поясни Салзман. Тя е сходна с днешни гори в Нова Зеландия.

Тогава летните температури са били около 19 градуса Целзий, а температурата на водата в реките и мочурищата е достигала 20 градуса Целзий.

Специалистите смятат, че дъждовната гора край Южния полюс е просъществувала до олигоцена, преди да се фрагментира преди около 20 милиона години.

Антарктида и Южният полюс са се преместили малко през последните 90 милиона години, но тектонските движения не са били от значение за появата и изчезването на въпросната древна гора. Появата й е била възможна благодарение на климатични промени.

Средната креда е сред най-горещите периоди в историята на Земята. Атмосферата е съдържала голямо количество въглероден диоксид, а морското ниво е било с над 100 метра по-високо от днешното. Учените се надяват, че резултатите от изследването им ще помогнат на климатолози да подобрят моделите си, които целят да се прогнозира ефектът от днешните климатични промени, дължащи се на човешката дейност.