Частици микропластмаси са открити в плацентите на неродени бебета, съобщи електронното издание на британския в."Гардиън".

Това се случва за първи път и учени казват, че е много тревожно.

Въздействието на микропластмасите в човешкото тяло все още е неизвестно. Според учени обаче те могат да съдържат химикали, които да причиняват дългосрочни вреди или да повлияят върху развитието на имунната система на ембрионите. Предполага се, че тези частици са били погълнати или вдишани от майките.

Микропластмаси са открити в плацентите на четири здрави жени, които имали нормални бременности и раждания. Частиците били открити и в ембрионалната, и в майчината част на плацентата и в мембраната, в която се развива ембрионът.

Учените са изследвали едва 4 процента от плацентите, в които са открили повече от десет микрочастици. Това би могло да означава, че броят им е много по-голям. Всички изследвани частици били оцветени в синьо, червено, оранжево или розово и най-вероятно са от опаковки, бои, козметика или продукти за лична хигиена.

"Все едно имаме бебе киборг - то вече не е съставено само от човешки клетки, а от смесица от биологична и неорганична материя", каза Антонио Рагуса, директор по акушерство и гинекология в болница "Сан Джовани Калибита Фатебенефратели" в Рим и ръководител на изследването. "Майките бяха в шок", добави той.

Резултатите от изследването бяха публикувани в сп."Енвайърмент интернешънъл"