Учени от САЩ и Великобритания установиха, че древната цивилизация на маите вероятно е загинала в резултат на продължителна голяма суша, съобщи Сайънс алърт.

Известно е, че през 9-и век цивилизацията на маите била в упадък, свързан с бързо намаляване на населението, обезлюдяване на градове и разрушаване на системи за водоснабдяване. Учените предложиха няколко хипотези, които обясняват изчезването на цивилизацията на маите с недостиг на плодородни земи и питейна вода, епидемии или завоевания на други народи от Централна Америка.

Били изследвани наслагвания в езерото Чичанчанаб на полуостров Юкатан, за да се изясни какъв бил климатът през епохата на цивилизацията на маите. При продължителна суша обемите вода в езерото вероятно значително са намалели и в резултат са се образували съдържащи вода кристали гипс.

Учените констатирали, че от началото на 9-и век до началото на 11-и век валежите намалели със 70 на сто. Сушата съвпаднала с началото на Средновековния климатичен оптимум, известен също като Средновековен топъл период - епоха, която се характеризира с относително топъл климат в северното полукълбо, предизвикан от увеличаване на слънчевата активност и намаляване на вулканичните изригвания.