Две антични гробници разкриха археолози при обновяването на градския площад в Стара Загора. Това са семейни гробници градени с тухли и имат стенописи, обясни ръководителят на разкопките Мария Камишева от Регионалния исторически музей. На стените на погребалните камери има изобразени гирлянди, свещници и растителност, които напомнят за християнско изкуство.

Снимки: БТА

Предстои антропологичен анализ на намерените кости, който да установи расов тип, пол, възраст, болести. Не е изключен и ДНК анализ.По първоначални данни находката може да бъде датирана II-IV в. след Христа.

Снимки: БТА

Според Мария Камишева на метри от находката, в подземието на Община Стара Загора, има разкрити други две антични гробници.

"Гробниците са разположени една върху друга, последната е датирана от II век, в тях намерихме 6-7 погребения, но за съжаление изследването им се забави", припомни за БТА откривателят им през 1986 г. Димитър Янков. В тях са намерени монети, най-старата от които е от 94 г.

От Регионалния исторически музей в Стара Загора се надяват двете антични находки да бъдат свързани в общ комплекс, който да се превърне в интересна туристическа атракция.

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА

Снимки: БТА