Автомобилът "Кадилак", модел 1935 г., използван от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е реставриран след петгодишна работа, съобщават турските медии, цитирани от БТА.

Генералният щаб на турската армия е работил в сътрудничество с Федерацията за ретро автомобили, за да бъде реставриран кадилакът, който Ататюрк е използвал като официален автомобил от 1936 до 1938 г.

Специалният автомобил на марката "Кадилак" е подарен на Ататюрк от Ишбанк - най-голямата частна банка в южната ни съседка. Това е една от най-мощните коли за времето си. Тя се задвижва от 12-цилиндровият двигател 6,8-литров двигател със 150 к.с. Моделът от серията Cadillac 80 е претърпял допълнителни промени, за да отговаря по-добре на нуждите на турския лидер.

Автомобилът е демонтиран и изнесен от мавзолея на Ататюрк Анъткабир през 2018 г. и е закаран в Истанбул, припомня телевизия НТВ.

По време на петгодишния процес на реставрация редица части за автомобила са внесени от САЩ. Монтирането им се е осъществявало в постоянно контролирана среда с охранителни камери, наблюдавани от Генералния щаб.

След като бе цялостно реставриран, автомобилът бе върнат в турската столица, където ще бъде изложен отново в Анъткабир по случай 100-годишнината от основаването на Република Турция.

Процесът на реставрация на този автомобил отне много време заради пандемията и забавяния при намирането на оригиналните му части, заяви Кемал Акел, ръководител на проекта за реставрацията на кадилака.

Акел каза, че автомобилът е бил използван от наследниците на сестрата на Ататюрк в южния окръг Хатай до 60-те години на миналия век.