Рядка китайска статуя на Буда, намерена случайно в дома на френско семейство, се очаква да донесе поне 1 млн. евро, когато бъде продадена на търг на 13 юни в Париж, съобщава Ройтерс.

Според аукционна къща "Бонамс" произведението представлява много рядка дървена фигура - религиозна творба, изобразяваща будистката Гуанин Бодхисатва, изработена през 12-13 век по времето на династията Цзин.

Висока над един метър, фигурата е продадена за последен път през 30-те години на миналия век на семейство в Булон, предградие близо до Париж. Семейството желае да остане анонимно.

Големите скулптури като тази, която ще бъде продадена, първоначално са били изработвани за будистки храмове.

Ръководителката на отдела за китайско изкуство на "Бонамс" Каролин Шултен обясни, че семейството не е знаело за стойността на скулптурата, докато не се обадило за оценка. "Фигурата се е предавала в семейството до сегашното поколение и се е съхранявала в частен дом", каза тя.

"От последната продажба досега скулптурата е загубила пръстите на едната си ръка... защото те със сигурност са били там, когато е била продадена през 1932 г. Междувременно ми казаха, че около нея деца са играли на футбол, така че е ясно, какво я е сполетяло", добави Шултен.

Аукционната къща "Бонамс" твърди, че в света вероятно са останали само няколко такива екземпляра, които се намират предимно в музеи.

"Скулптурата е едно от малкото, които са оцелели, така че е напълно възможно да има други фигури от тази група, които все още се намират във Франция или може би в Белгия или Швейцария. И е доста вълнуващо да си помислим, че може би продажбата на тази фигура или публичността около нея ще накарат повече хора, да погледнат у дома и да осъзнаят, че "и ние имаме такава фигура", казва Шултен.