Двама руски актьори, които са си правили шеги с много известни личности по света, обявиха, че са се обадили по телефона на американския демократ Бърни Сандърс, представили се за екоактивистката Грета Тунберг и предложили подкрепата й за кандидатпрезидентската му кампания, предаде Асошиейтед прес.

Владимир Кузнецов и Алексей Столяров публикуваха в четвъртък запис на телефонния си разговор със Сандърс в ЮТюб.

Самият разговор се е състоял в началото на декември, но двамата шегаджии решили да го разпространят два месеца по-късно, заради успеха на Сандърс на партийните събрания в Айова и Ню Хемпшър, каза Кузнецов за АП в интервю по скайп.

Представител на кампанията на Сандърс не коментира автентичността на телефонния разговор.

През ноември американски федерални агенти получили сигнали, че на няколко високопоставени членове на Демократическата партия се е обаждал човек, който вероятно звънял от чужбина, и твърдял, че представлява Грета Тунберг.

Човекът казвал, че се опитва да уреди пряк телефонен разговор или лични срещи между младата шведка и членове на Конгреса. Служители на Конгреса съобщили за телефонните обаждания на ФБР и на полицията на Капитолия.

В разпространения от Кузнецов и Столяров запис неназована жена се представя за Грета Тунберг, а Столяров играе баща й - Сванте. Двамата предлагат подкрепа за кампанията на мъж, който казва, че е Сандърс, и той приветства предложението.

В разговора 78-годишният Сандърс предлага "Грета" да направи изявление в негова подкрепа и съвместна проява при следващото й идване в САЩ. "Наистина ще го оценя", казва още Сандърс.

В отговор "Грета" предлага да направи запис на рап песен в подкрепа на Сандърс заедно с "певицата Били Айлиш и рапъра Кание Уест".

Сандърс отговоря, че това ще бъде "страхотно" и се опитва да приключи разговора, но "дуото" от другата страна казва, че "Грета" скоро ще посети Русия и се нуждае от съвет как да се държи там.

Сенаторът от Върмонт я предупреждава да внимава да не бъде използвана за пи ар цели. Той казва, че доколкото знае Русия и президентът Владимир Путин имат много лошо отношение към климатичните промени.

След това "Грета" казва на Сандърс, че бил вербуван от КГБ през 1998 г., когато посетил Русия и оттогава бил "спящ агент".

Сега е време да се събудите и да изпълните мисията си, да станете президент на САЩ, да построите комунизма в САЩ и да работите за Русия, казва "Грета", след което Сандърс изглежда затваря телефона.

Кузнецов каза за АП, че този телефонен разговор е един от многото, включени в новия проект на комедийния му дует със Столяров, наречен "Звезди спасяват Земята". Двамата се обаждат на известни личности, представяйки се за Тунберг.

Столяров каза, че името на Тунберг отваря вратите към всеки - от президент до уличен чистач. Той заяви, че двамата с Кузнецов не са искали да влияят на президентската надпревара в САЩ.

В миналото Кузнецов и Столяров бяха обвинявани във връзки с Кремъл, посочва АП, но те категорично отрекоха.

Кузнецов каза, че не очаква ответни мерки заради шегата, защото двамата със Столяров са известни в САЩ, а и в това няма нищо незаконно.