49-годишен румънски гражданин се е ваксинирал с трета доза на ваксината срещу Covid-19 на Пфайзер/Бионтех, защото "се чувствал по-добре, чувал и виждал по-добре" след имунизацията. Властите обаче започнаха наказателно преследване срещу него, съобщават днес румънските медии, предаде БТА.

Мъжът се възползвал от струпването на хора на пункт за ваксинация от типа "драйв-тру" в град Дорохой, окръг Ботошани (Североизточна Румъния) на 16 май. Заради навалицата той получил доза от ваксината преди личните му данни да бъдат проверени в информационната система, където са регистрирани всички ваксинирани. Едва след поставянето на инжекцията и след като системата показала, че той е сред ваксинираните, мъжът си признал. Той уточнил, че е искал да си постави и други дози от ваксината и признал, че имал намерение да го направи, съобщава в. "Либертатя". Мъжът не смятал, че има нещо нередно в действията му. 

След разкриването на случая той е бил поставен под лекарско наблюдение за евентуални странични реакции. До момента такива не са се проявили. Здравните власти посочиха, че ще продължат да следят състоянието му.

Полицията обаче е започнала разследване срещу него за подаване на декларация с невярно съдържание, а Дирекцията за обществено здраве в Ботошани е предприела административна проверка за установяване на отговорните лица за създалата се ситуация.

Директорът на Дирекцията за обществено здраве в Ботошани Моника Адаскалицей препоръча също така психиатричен преглед на мъжа с желанието за многократно ваксиниране.