В наши дни най-смелото нещо, което може да направи човек, е да се изправи срещу шефа и да му заяви, че греши, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Анкетата по поръчка на производителите на минерална вода Highland Spring разкрива, че като съвременни прояви на храброст се тълкуват също напускането на работа, искането на повишение, решението за смяна на професията, предаде БТА.

Извън службата за куражлийски акт се смята да поискаш от пътник в обществения транспорт да отстъпи мястото си.

В домашни условия признак на смелост е да заявиш на партньора си, че предпочиташ да прекараш вечерта пред телевизора, отколкото с компания в кръчмата.

Близо две трети от участниците в проучването са се похвалили с три прояви на храброст дневно, докато 54 процента са заявили, че биха желали да са по-смели според съвременните разбирания за това качество.

Допитването сочи още, че хората се възхищават на индивидуалистите, които имат смелостта да ходят сами на ресторант, кино, кръчма и дори на почивка.

Сред съвременните прояви на храброст се нареждат също конфронтацията с тролове в социалните мрежи или регистрирането в сайтове за запознанства. Не липсват и хора, които смятат за геройство да изключат телефона си.

За жените истинска проява на храброст е да излязат без грим, да публикуват селфи, без да са използвали филтри, и да носят публично чорапогащи.
Дамите освен това са по-склонни от мъжете да възприемат дребните си всекидневни постижения като геройски прояви.