Американският град Ню Йорк обяви вчера, че е назначил първата "директорка на програмата за намаляване на броя на гризачите" - служба в кметството, която работи за унищожаването на милионите плъхове в мегаполиса, предаде Франс прес.

Назначаването на Катлийн Коради става 4 месеца след публикуването на оферта за работа, в която се посочваше, че се търси нахъсан "кръвожаден" човек за поста.

Градската легенда гласи, че в Ню Йорк живеят 9 милиона души, колкото са и плъховете. Още през 1842 г., когато посетил града, британският писател Чарлз Дикенс се оплакал от тази напаст.

Гризачи могат редовно да бъдат забелязани по улиците, на пероните в метрото, в кофите за боклук в "града, който никога не спи".

През 2015 г. плъх стана знаменитост в интернет, когато се завъртя видео, в което гризачът е заснет да тича по стълбите на метростанция с цяла пица в устата си.

Ню Йорк може и да е известен с този "Пица рат" ("Плъхът с пицата"/ игра на думи с "Пица хът", бел. прев.), но плъховете и условията, които благоприятстват размножаването им, повече няма да бъдат толерирани: няма да има повече мръсни тротоари, занемарени пространства или изкопани дупки, заяви в съобщение Коради.

Тя е бивша учителка и експерт по управление на отпадъците. На сегашната си длъжност заплатата й ще бъде 155 000 долара годишно, според в. "Ню Йорк таймс".

Когато кметството в Ню Йорк публикува обявата за работа, кметът Ерик Адамс, който е корав бивш полицай, амбициран да се пребори с епидемиите в града, каза: "Няма нищо, което да мразя повече от плъховете!".

Идеалният кандидат, според обявата, трябваше да е "свръхмотивиран, доста кръвожаден и решен да проучи всички възможни решения от различни ъгли, както и "да притежава решителност и инстинкт на убиец", за да бъде постигнато "масово избиване" на вредителите.

Отделяйки милиони долари, общината в мегаполиса редовно изпробва нови техники за унищожаване на плъхове като сух лед или алкохолни вани.

Освен това, сдружение на жители на Манхатън редовно организира лов на плъхове с домашни кучета.