Нашествие на плъхове с размерите на котка бе регистрирано в 50-хилядния шведски град Сундсвал, съобщи местният в. "The Local".

Местните власти посъветнаха жителите на северното градче да държат вратите и прозорците на домовете си затворени, за да не влизат плъховете вътре и в никакъв случай да не ги хранят. Учениците пък трябва да остават в училищните сгради по време на междучасията. Родителите с малки деца са били помолени да не ги хранят по улиците и да избягват детето да спи на открито.

 

"Това не са обикновени плъхове, които можеш да видиш в гората. Тези са големи като котки", обявиха от общината и предупредиха, че гризачите са опасни. 

Причината за нашествието на плъховете е частен център за преработка на отпадъци, който е в процес на преместване. Тъй като обичайният хабитат на плъховете изчезва, те се преместили в центъра на Сундсвал, за да търсят храна.

От общината са наели фирма за контрол върху гризачите, която е поставила около 50 капана. Във всеки от тях може да бъдат уловени по два плъха. Търсят се обаче и други алтернативи за унищожението на нашествениците.