Пандата Мън Мън роди две бебета в зоологическата градина в Берлин в събота вечерта, 31 август 2019 г.

Снимки, предоставени от Берлинския зоопарк в понеделник, 2 септември 2019 г., показват едно от новородените близнаци по време на първитре грижи, положение за тях в зоопарка. 

Мън Мън стана майка - два пъти! Толкова сме щастливи, че нямаме думи!" - написаха в Туитър от берлинския Тирпарк.

Преди няколко дни директорът на зоопарка д-р Андреас Книерием заяви, цитиран в съобщение на зоопарка, че "за застрашени видове като гигантската панда, всяко новородено е специален подарък."

Малчуганите панда се раждат слепи и почти голи след гестационен период от три до шест месеца. Те обикновено тежат само от 90 до 130 грама - само част от теглото на майка им.

Майките панда обикновено раждат едно или две малки, в редки случаи дори три.

Миналия вторник, 27 август, експерти, извършиха ултразвуково сканиране на Мън Мън и със задоволство за първи път чуха бързото биене на мъничкото сърце. Почти 20 седмици, след като 6-годишната Мън Мън "проведе" първата си среща с 8-годишния Цзяо Цин, експертът по репродукция Томас Хилдебранд успя да открие мъничко, но мощно сърцебиене в нейната утроба. При ултразвуковото сканиране е открит само един пулс, но се раждат две малки.

Мън Мън и партньорът й Цзяо Цин живеят в берлинския Тирпарк от 2017 г. Плахите им опити да се чифтосат не дадоха резултат, поради което Мън Мън беше подложена на изкуствено осеменяване през април, за да се увеличат шансовете й за майчинство.

Майките панда обикновено раждат едно или две малки

"Всички в Берлин са много развълнувани от тези две нови попълнения. Поздравявам изрично директора на зоопарка Книрим и екипа му" - каза кметът на Берлин Михаел Мюлер, цитиран от ДПА и БТА.