Археолози установиха, че загадъчна жълтеникава течност в бронзов съд, открит в китайска гробница на 2000 години, е легендарният "еликсир на безсмъртието", съобщи Гизмодо. Бронзовият съд е намерен при разкопки на гробница на благородник в провинция Хънан в края на миналата година. Той съдържал 3,5 л течност, която излъчвала силна миризма на алкохол.

"Елексирът на безсмъртието"

Снимка: Institute of Cultural Relics and Archaeology

Първоначално археолозите помислили, че това е вино. В онези времена китайците правели вино от ориз и сорго и го използвали при ритуални жертвоприношения и церемонии. Лабораторният анализ обаче разкрил, че това е нещо много по-интересно. Течността се състои от калиев нитрат и алунит - основните съставки на еликсир, споменаван в древни даоистки текстове.

"За първи път откриваме митичното "лекарство за безсмъртие" в Китай" - каза Шъ Цзячжън, ръководител на института по културни ценности и археология в Луоян.

Гръбницата, където е открит "елексира на безсмъртието"

Снимка: China Xinhua News

Еликсирът надали е осигурявал безсмъртие. Калиевият нитрат се използва в месопреработвателната промишленост, за торове и фойерверки. Алунитът се използва за производство на стипца. Тя се слага в туршии и в бакпулвера и е сравнително безвредна. Калиевият нитрат във високи дози обаче носи рискове - като се започне от възпаления на очите и кожата и се стигне до анемия, бъбречна недостатъчност, дори смърт.

Дали древните китайци наистина са пили такъв еликсир, или той е използван само ритуално в погребалната церемония, не е ясно.