Асоциацията на орнитолозите в САЩ ще преименува десетки птици и ще спре да нарича видове на хора, съобщи АП. През следващата година около 80 вида, открити в САЩ и Канада, ще сменят името си.

Някои английски птици носят названия, които предизвикват неприятни асоциации с миналото, каза президентът на асоциацията Колийн Хендъл в изявление. Всеки, който обича птиците и се интересува от тях, трябва да бъде свободен и щастлив да ги изучава.

Уилсъновото коприварче например, кръстено така на биолога от 19-и век Александър Уилсън, ще смени името си. Тропическият буревестник, известен като буревестник на Одюбон, също ще има ново име. Джон Джеймс Одюбон е бил от семейство на робовладелци.

През 2020 г. асоциацията на орнитолозите смени името на дългата шпора на Маккаун. Джон П. Маккаун е бил генерал от армията на Конфедерацията.

Много съм щастлива от предстоящата промяна, каза Емили Уилямс, орнитолог от университета Джорджтаун. По думите й дискусията за имената е започнала преди няколко години в средите на наблюдателите на птици.

Сюзън Бел, председател на съвета на директорите на Националната асоциация "Одюбон", каза през сп. "Одюбон" през март: "Трябва да приемем расизма на Джон Джеймс Одюбон."

Инцидент от 2020 г. в Сентрал парк в Ню Йорк показва как понякога чернокожите наблюдатели се сблъскват с дискриминация при упражняване на заниманието си. Крисчън Купър, чернокож наблюдател на птици, е помолил бяла жена да върже кучето си на каишка според местните разпоредби. Обадил се е на 911, а по-късно е обвинен в подаване на фалшив сигнал. След това обвинението е оттеглено, допълва БТА. След този случай наблюдателите на птици са организирали първата чернокожа седмица на наблюдателите с цел да направят видими професионалните орнитолози и любителите от тази общност.

Националната асоциация "Одюбон" е една от най-старите и големи орнитоложки асоциации в света. Тя е издател на култова книга с илюстрации на птици, дело на Джон Одюбон. Той е първият художник, нарисувал живи птици в естествения им хабитат и в реален размер.

През 60-те години на миналия век асоциация "Одюбон" повежда и борбата срещу отровния препарат ДДТ.