Над 1200 участници дефилират днес в Земен, където се провежда общинският маскараден празник "Магията на Сурва", съобщи за БТА кметът на общината Димитър Сотиров.

"Групите, които участват в програмата, са двайсет и са представители на три области - Перник, Благоевград и София. Преобладават сурвакарските формации от общините Земен, Брезник, Радомир и Ковачевци. Поканили сме и една малка, новосформирана, но симпатична детска група от град Трън - "Преличотине". Общият броят на участниците в проявата достига 1250. За Земен и земенчани днешният ден е празник, защото тук ще дефилират носителите на традицията Сурва, носещи я в сърцата си и предадена им от техните предци", каза Сотиров.

Той допълни, че общинският фестивал се организира от 2005 г., като самото му начало е започнало с единайсет групи - само от местните населени места.

Снимка: БТА

Сред първите участници в маскарадния празник е кметският наместник на земенското село Пещера Стефан Евтимов. Той също сподели, че празникът е запазена марка за града и общината. Сурвакарската група на Пещера съществува вече над 90 години и към момента наброява 30 участници - звънчари и домакинска част, представяща обичая "Сватба". Облеклото на местните маскирани също е автентично и се състои от два вида костюми, изработени от кожи и парцалени ресни, разказва Евтимов. Той отправи сурвакарския си благослов на Благовещение към жителите на Земен, публиката и българския народ: "Сурва, Сурва, весела година! До година - до амина! От Йордановден да има люта снеговита зима. По Гергьовден дъжд да падне, по нивята да напой житата. По Петровден жарко слънце - да изпълни всяко зрънце. Та Кръстовден да ни свари с пълни хамбари.".

Най-малкият участник в днешния празник беше Бояна Петрова - на година и един месец, от сурвакарската група на радомирското село Извор.

Снимка: БТА

Всяка група, явила се на фестивала, ще получи парична награда в размер на 300 лв., плакет и грамота, осигурени от общинската администрация. Финалът на празника се увенча със запалването на ритуален огън, заря и концерт на народната певица Ива Давидова.

Сред почетните гости на събитието беше княгиня Калина, видя Dir.bg.

Снимка: Весела Барбукова

Още снимки от празника ВИЖТЕ ТУК>>